cooparativeΠροσπαθώντας να υιοθετήσουμε και μια νομική/φορολογική υπόσταση για τις δραστηριότητές μας, επιλέξαμε το κοινωνικό συνεταιριστικό σχήμα που δίνει την ευχέρεια να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, καταναλωτών κλπ. Σκεφτήκαμε μάλλον αφελώς ή ρομαντικά γιατί η πολιτεία αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αποφάσισε να αντιμετωπίσει φορολογικά τις Κοιν.Σ.Επ. σαν τις οποιεσδήποτε άλλου είδους επιχειρήσεις, με τέλη επιτηδεύματος κλπ. Οπότε μάλλον έπρεπε να λειτουργήσουμε σαν σύλλογος. Προς το παρόν βέβαια είμαστε συνεταιρισμός και προσπαθούμε να ευθυγραμμιστούμε με το τρίτο άρθρο του καταστατικού μας, το οποίο και παραθέτουμε παρακάτω. Όσοι πιστοί...

 

Άρθρο 3ο: ΣΚΟΠΟΣ

  1. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
  2. Ειδικότερα, σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, πολιτισμός, κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.
  3. Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.
    Συγκεκριμένα οι σκοποί του Συνεταιρισμού εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων:

    α) Εκπαίδευση και επιμόρφωση στους φυσικούς τρόπους δόμησης, καλλιέργειας και βιώσιμων τεχνικών και τεχνολογιών. Λειτουργία κέντρου/ων εκπαίδευσης και πληροφόρησης, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα και οργανώσεις.

    β) Η δημιουργία «κοινότητας γνώσης» και τράπεζας πληροφοριών για τους εθελοντές δράσης στους τομείς της φυσικής δόμησης, της φυσικής καλλιέργειας, του περιβάλλοντος γενικότερα, του πολιτισμού, της κοινωνικής μέριμνας και ποιότητας ζωής, με οριζόντια επικοινωνία, δικτύωση και συμβουλευτική. Παρουσία στο διαδίκτυο με τη λειτουργία ιστοσελίδων πληροφοριακού χαρακτήρα, δημόσιων συζητήσεων και δημιουργία θεματικής πύλης η οποία θα λειτουργεί και ως βάση δεδομένων/ ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με αντικείμενο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

    γ) Ανέγερση, αναστύλωση ή αναπαλαίωση κτιρίων και λοιπών κατασκευών, αποκλειστικά με φυσικές μεθόδους και υλικά.

    δ) Δημιουργία πιλοτικού οίκο-χωριού με βασικούς προσανατολισμούς να αναλωθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι φυσικοί και οικονομικοί πόροι για να φτιαχτεί αλλά και να λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, να εξασφαλίζει οικονομική και ενεργειακή αυτονομία στους κατοίκους του και να προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της γύρω περιοχής.

    ε) Παροχή υπηρεσιών στον τομέα του οικό-τουρισμού και των εναλλακτικών παιδικών κατασκηνώσεων καθώς και των κατασκηνώσεων για ΑΜΕΑ.

    στ) Παραγωγή και μεταποίηση/τυποποίηση και εμπορία προϊόντων του πρωτογενή τομέα με φυσικές μεθόδους. Συνεργασία με παραγωγούς και μεταποιητές με σκοπό την χωρίς μεσάζοντες  συνεργασία, την εναλλακτική παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση των προϊόντων τους.

    ζ) Λειτουργία εντευκτηρίου χώρου όπου θα γίνεται ταυτόχρονη επίδειξη και διάθεση πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων.

    η) Λειτουργία “φυσικών αγροκτημάτων” με κάθετη παραγωγή, μεταποίηση και χονδρική/λιανική διάθεση των προϊόντων τους.

    θ) Η ένωση και δικτύωση των τοπικών καταναλωτικών οργανώσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάδοση της υγιεινής διατροφής και την προώθηση των βιολογικών προϊόντων στις διατροφικές συνήθειες. Ανάπτυξη της συνεργασίας οικολόγων και βιοκαταναλωτών των μεγάλων αστικών κέντρων, με βιοκαλλιεργητές της ελληνικής υπαίθρου με σκοπό την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών προώθησης της παραγωγής προϊόντων υγιεινής διατροφής.

    ι) Δημιουργία τράπεζας σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και δικτύου δωρεάν ανταλλαγής τους σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα .

  4. Οι σκοποί και η λειτουργία του Συνεταιρισμού διέπονται από τις ακόλουθες βασικές αρχές:
    α) Την προαγωγή της κοινωνικής ωφέλειας μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα,
    β) Την πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου,
    γ) Τη χρησιμοποίηση των κερδών του για την ανάπτυξη της απασχόλησης και την διεύρυνση των εργασιών του,
    δ) Τη διάδοση της τεχνογνωσίας σε θέματα που αφορούν την φυσική δόμηση, τη φυσική καλλιέργεια και τις βιώσιμες τεχνολογίες γενικότερα.
    ε) Την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.
    στ) Την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ.

Αγρόκτημα/έδρα: Νέσσωνας, 40006, Δήμος Τεμπών

Υποκατάστημα: Ιουστινιανού 68-72, 41223, Λάρισα

Επικοινωνία

Για δόμηση:  και 6982121183

Για καλλιέργειες:  και 6973970075

Για το αγρόκτημα:  και 6909835489

cob logo sm

Χτίζουμε σήμερα για το αύριο

Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ.

Ιουστινιανού 68-72, 41223, Λάρισα

Email:

Phone: +302410550853