Έχουμε κατασκευάσει τον ψηλότερο ξυλόφουρνο του κόσμου, στο νέο κατάστημα γνωστής αλυσίδας αρτοποιείων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για  ένα έργο μοναδικό για τα ελληνικά αλλά και τα παγκόσμια δεδομένα μιας και με ύψος σχεδόν 11 μέτρων ο φούρνος φιλοδοξεί να καταχωρηθεί στο βιβλίο Guiness. Την ευθύνη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει το αρχιτεκτονικό γραφείο των Claudio Silvestrin και Giuliana Salmaso στο Μιλάνο.
Για την κατασκευή του φούρνου επιλέξαμε τη γνωστή στους παλαιότερους τεχνική του “τσατμά”. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται μπαμπού τα οποία πλέκονται στον μεταλλικό σκελετό δημιουργώντας ουσιαστικά μία επιφάνεια που θυμίζει πολύ τα πλεκτά με καλάμι καλάθια.
Στην συνέχεια τοποθετείται με τα χέρια μείγμα cob (αργιλόχωμα, άμμος, άχυρο) που δημιουργεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα μπει επίχρισμα (σοβάς) με άργιλο (πηλό). Η τελικά στρώση είναι “μπαντανάς” λευκού χρώματος.
Η επιλογή των υλικών και του τρόπου κατασκευής έγινε με άξονα τις υψηλές αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις. Το μπαμπού, σε αντίθεση με το απλό καλάμι, έχει πολύ μεγάλη αντοχή, μεγάλη διάρκεια ζωής και μεγάλη καμπτική ικανότητα. Στην συγκεκριμένη κατασκευή αυτό είναι απαραίτητο λόγο των κοίλων επιφανειών και του μεγάλου βάρους που θα ξεπεράσει τους 8 τόνους παρόλο που ο τσατμάς είναι η απολύτως ελαφρύτερη επιλογή για την επένδυση της. Το αργιλόχωμα που χρησιμοποιείται είναι από το βουνά της Κρήτης και η επιλογή του έγινε λόγο του ανοικτού του χρώματος.

Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ.

Αγρόκτημα/έδρα: Νέσσωνας, 40006, Δήμος Τεμπών

Υποκατάστημα: Ιουστινιανού 68-72, 41223, Λάρισα

Επικοινωνία

Για δόμηση:  και 6982121183

Για καλλιέργειες:  και 6973970075

Για το αγρόκτημα:  και 6909835489

cob logo sm

Χτίζουμε σήμερα για το αύριο

Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ.

Ιουστινιανού 68-72, 41223, Λάρισα

Email:

Phone: +302410550853