Το καλάθι

 

Το φθινόπωρο το 2019, μια παρέα παιδιών από τη Λάρισα (και όχι μόνο) αποφάσισε να αρχίσει να καλλιεργεί λαχανικά σύμφωνα με τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας, τα οποία να τα διαθέτει κάθε εβδομάδα στους ανθρώπους της πόλης με τη μορφή καλαθιών.
Το «Aeiphoria Farming Project» είναι μια κοινή προσπάθεια από την ομάδα του cob.gr και από μέλη του utopia project. Οι κοινές αρχές που διέπουν το project είναι οι εξής:
- Συγκαλλιέργεια διαφορετικών λαχανικών στην ίδια έκταση, βελτιώνοντας τη βιοποικιλότητα του χωραφιού και εξασφαλίζοντας ποικιλία παραγωγής σε όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Καμία χρήση φυτοφαρμάκων, μυκητοκτόνων, ζιζανιοκτόνων ή εντομοκτόνων στα λαχανικά
- Κανένα όργωμα της έκτασης, διατηρώντας την δομή του και την μικροβιακή ζωή εντός του αναλλοίωτες
- Αερισμός του εδάφους μονάχα μέσω της κατακόρυφης διάτρησής του με ειδική πιρούνα (broadfork), χωρίς να αλλοιώνεται η δομή και η διάστρωσή του
- Διαρκής βελτίωση του χώματος μέσω της προσθήκης χειροποίητου κομπόστ στα ίδια σημεία κάθε χρόνο, αυξάνοντας την οργανική ουσία του
- Διαρκής προστασία του χώματος και των πολύτιμων συστατικών του μέσω της προσθήκης εδαφοκάλυψης πάνω στο κομπόστ
- Επικοινωνία και συνδιαμόρφωση του λαχανόκηπου σε συνεργασία με τους καταναλωτές, με τελικό στόχο τη δημιουργία δικτύου Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Κ.Υ.Γεω.)

Στις αρχές του 2020, στα πλαίσια ενός εργαστηρίου για την Περμακουλτούρα, φυτεύτηκαν δύο στρέμματα με πολύ πυκνές σειρές πολυετών φυτών (δέντρα, θάμνοι, κάκτοι, πόες, αναρριχητικά). Μέχρι τα δέντρα να φτάσουν σε τέτοιο μέγεθος που η κόμη τους να σκιάζει πλήρως το έδαφος, ο χώρος ανάμεσά τους χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια πολλών διαφορετικών λαχανικών. Το συγκεκριμένο χωράφι, έκτασης 2 στρεμμάτων, συνδυάζει ταυτοχρόνως δύο από τα κύρια συστήματα παραγωγής φαγητού που προτείνει η Περμακουλτούρα, δηλαδή το βρώσιμο δάσος που βασίζεται στις πολυετείς καλλιέργειες (food forest) με τον εμπορικό λαχανόκηπο που βασίζεται στα μονοετή φυτά (market garden). Η ομάδα του cob.gr διαχειρίζεται τον εν λόγω χώρο, ο οποίος συνδέεται λειτουργικά και με την υπόλοιπη έκταση του cob, ποτίζεται από τα γκρίζα και τα συλλεγόμενα νερά του χώρου, και προσφέρει το πλεόνασμα τροφής του στην κοινότητα που τον συντηρεί.

Την άνοιξη του 2020 φυτεύτηκαν τα πρώτα λαχανικά στο Κυψελοχώρι. Ο Θωμάς και η Πέτρα καλλιεργούν έναν εμπορικό λαχανόκηπο (market garden) με τις μεθόδους της αναγεννητικής γεωργίας σε ένα ηλιόλουστο χωράφι, πλάι σε έναν ελαιώνα. Το χειροποίητο κομπόστ και η παχιά εδαφοκάλυψη με άχυρο εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των φυτών με ταυτόχρονη προστασία από τις ασθένειες και τα ζιζάνια. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 3 στρέμματα, και με την αρχή της νέας σεζόν η καλλιεργούμενη έκταση πρόκεται να διπλασιαστεί, προσφέροντας μια αφθονία τροφής για το καλάθι.

Όνειρό μας είναι να προσφέρουμε στις οικογένειες της πόλης τα πλέον φρέσκα και υγιεινά προϊόντα, αναπτύσσοντας σχέσεις μαζί τους. Έτσι, κάθε Τρίτη συγκομίζουμε τα λαχανικά από τα δύο χωράφια και τα τοποθετούμε σε καλάθια, τα οποία διανέμουμε στους Λαρισαίους καταναλωτές από πόρτα σε πόρτα. Οι παραγγελίες γίνονται μέσω διαδικτύου στο aeiphoriafarm.gr, το αργότερο μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Κάθε καταναλωτής μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα που επιθυμεί, ή να διαλέξει να πάρει ένα έτοιμο καλάθι με όλα τα καλούδια της εκάστοτε εποχής σε στάνταρ τιμή. Διατίθενται ακόμη μαρμελάδες, μέλι, μηλόξιδο, αυγά και άλλα αντίστοιχα προϊόντα. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να έρθουν οι ίδιοι να συγκομίσουν και να γεμίσουν τα καλάθια τους, εφόσον το επιθυμούν, καθώς και να μάθουν για τις εγκαταστάσεις των κτημάτων στο Νέσσωνα και στο Κυψελοχώρι.
Το κτήμα μας στο Νέσσωνα είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες από το πρωί έως και τις 6:00 μμ το Χειμώνα ή 8:00 μμ το Καλοκαίρι.
Για την τηλεφωνική σας εξυπηρέτηση, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας τις παρακάτω ώρες.
Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 έως τις 14:30 και από τις 17:30 έως τις 21:00
Σάββατο: 08:30 έως 17:00

Χτίζουμε σήμερα για το αύριο

Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ.

Ιουστινιανού 68-72, 41223, Λάρισα

Email:

Phone: +302410550853